Min investeringsresa och filosofi

 Trots att jag haft ett intresse för finansvärlden och investeringar i aktier/fonder sedan jag gick i högstadiet så är jag fortfarande en glad amatör när det kommer till investeringar. 

Jag har gått i och går fortfarande i alla de klassiska investerarfällorna. Köper in mig i okända förhoppningsbolag, köper på mig mer i innehav som går ner, säljer av innehav som går upp, avstår att investera i bolag jag tror på men som känns "dyra" för tillfället och försöker plocka upp fallande knivar. Tyvärr handlat efter känslorna för stunden många gånger vilket gjort att jag sålt av innehav som jag senare köpt tillbaka till dyrare peng, eller helt sålt av innehav som jag aldrig kommit tillbaka till då de bara fortsatt upp, jag som skulle plocka dem på vägen ner.

Jag har dedikerat ett helt inlägg till mina dåliga affärer och missar.

Min investeringsresa

Jag minns inte riktigt hur det började, men jag fick nog några aktier av föräldrarna i Pharmacia (som senare blev aktier i Monsanto) samt i Telia när staten sålde ut (år 2000). Inga stora belopp, rörde sig väl om 20 000 kronor totalt. Det var mina föräldrars "barnspar" till mig. Under högstadiet hände sedan ingenting, tills jag började i gymnasiet och på faderns inrådan och hjälp skapade ett konto på Avanza. Här kunde jag sätta in lönen från sommarjobben under gymnasietiden.

Första året på Avanza. 15 000 kronor från sommarjobbet fick arbeta. Många inköp vars ticker (alltså namnet i andra kolumnen) inte längre är giltig. Och jag minns faktiskt inte vilka bolag det var.

Som synes så var min investeringsfilosofi på denna tiden att äga aktier en kort period och sedan sälja med vinst (oftast förlust) någon vecka eller ett par månader senare. Det var väl min förhoppning om att kunna bli "trader" som skred till verket.Mest var det H&M och Volvo som jag försökte trada fram och tillbaka. Här blev inga pengar skapade direkt. Det hela kulminerade den 17:e oktober 2007 då jag sålde av 2000 st Catella B till samma inköpspris (4,71 kr) jag köpt dem för två månader tidigare, men gjorde ändå en förlust på 200 kr pga. courtaget. Hade jag bara behållit dem fram till idag så hade de 9 420 kronorna idag varit värda 56 000 kronor.

Samtidigt köpte jag även på mig fastighetsfonder, Östeuropa, Indien och Asienfonder. Där var utvecklingen desto bättre procentuellt sett, fram till omkring mitten av 2007, då finanskrisen slog till.

Finanskrisen

Läste nu en KY-utbildning och Avanzakontot var något man loggade in på en gång i kvartalet. Lagom till sommaren 2008 hade börsen börjat sin resa nedåt och nu gick jag ut i arbetslivet. Vid det här laget såg allt i ekonomin väldigt mörkt ut och i slutet av året (i princip på botten av nedgången, dvs omkring -42% från toppen) så sålde jag av de flesta innehaven och köpte guld-certifikat istället, rädda det som räddas kan tänkte jag. Och med alla stimulanser som var i verket så kändes det säkert att köpa guld. Det blev visserligen en hyfsad investering, landade på omkring 100% i vinst då jag sålde innehavet våren 2011. Dock så gick även börsen bra under den här tiden, så jag hade troligtvis fått ett ännu bättre resultat om jag legat kvar i fonderna. hur som haver, pengarna (var väl omkring 100k kr) brändes på resor och nöjen.

 

Såhär såg alltså finanskrisen ut för egen del. Från slutet av 2007 fram till slutet av 2008 tappade innehavet över 40% av värdet.

Under tiden från 2008 fram till 2012 så köpte jag en bostadsrätt och flyttade hemifrån. Efter att ha blivit avskräckt förlusterna i och med finanskrisen så gick allt eventuellt sparande in på sparkontot, så min aktivitet på börsen var väldigt skral under den här tidsperioden.  

Jag upptäckte Bitcoin någon gång 2010 på nåt internetforum och hade en maskin som "grävde" under en period. Funderade vid något tillfälle om man skulle försöka köpa på sig en del, tänkte väl 10k kronor. Vid den här tiden kostade de väl en dollar styck eller liknande. Gillade idén och tekniken men att köpa BTC då var krångligt och det fanns mig veterligen inget användningsområde, annat än att det var en "kul grej", så det blev inget med det!

Det var först omkring år 2012 som jag började få upp intresset för finansmarknaden igen. Blev lite investeringar i småbolagsfonder samt ånyo Kina. Och i början av 2012 köpte jag min första aktie sedan 17:e oktober 2007.

Efter fyra och ett halvt år utan något som helst aktieköp så införskaffades lite AstraZeneca. Det dröjde dock ytterligare två år tills jag började handla mer regelbundet.


Tiden då jag kom igång med att investera

2014 var året då jag kom igång med ett månadssparande i Avanza och på nytt började köpa på mig och intressera mig för aktier. Den här gången var det inte trading jag var ute efter, utan jag satsade på långsiktighet.

Tanken om att bygga en förmögenhet hade grott i mig. 

Mina sju år i arbetslivet hade sett väldigt lite investeringar, det mesta hade gått till bankens sparkonto. Även om utvecklingen där iaf inte var negativ, så var det ju ingen avkastning att tala om. Jag hade åtminstone ett bra kapital på omkring 500 000 kronor som jag hade sparat ihop.

Så jag satte igång och köpte på mig värdeaktier såsom Investor, Tele2, JM, banker och H&M. Men även spännande aktier som Powercell och då undervärderade bolag som Mycronic, Note, KaroPharma samt tyvärr väldigt mycket biotech i tidig fas.

Bankerna, H&M och biotech-aktierna dras jag med än idag.

Första miljonen

Trots en del dåliga investeringar så övervägde de bra investeringarna och jag lyckades nå över miljonen i kapital redan i oktober 2015! tack vare en rusning i företaget PowerCell Sweden, där jag var tidig investerare. Men börslyckan vände och det dröjde nästan två år (maj 2017) tills jag var tillbaka på de nivåer jag hade uppnått i oktober 2015.

 


Känslorna och rädslan tar över 

Sommaren 2017 kom så dagen då jag tog ett mycket dumt beslut, mer om det i mitt inlägg om ATT HÅLLA AKTIER OCH DÅLIGA BESLUT.

Jag skiftade helt fokus från att hålla aktier långsiktigt till att sälja av i stort sett samtliga aktier där jag låg med vinst och istället köpa obligationer. Jag hade fått för mig att en börskrasch var stundande och med 2007 i minnet så tänkte jag att jag skulle "outsmarta" marknaden och sälja mina innehav, sitta på högutdelande obligationer några år, för att sedan kunna köpa in mig i samtliga papper igen fast till ett mycket lägre pris. Obligationerna avkastade ju 8-10% per år, så det lät ju ganska bra. Wow, så rik jag skulle bli!

Men ICKE! 

 Obligationshelveten och skiftet från stabila 10% per år till att vilja ha snabba cash

Jag köpte obligationer i Addvise, Soltech, Hertz, Nokia och preferensaktier i bl.a. Hancap (vilka senare under märkliga omständigheter avnoterade preferensaktierna och ställde in betalningarna så 60 000 kr förlorades i ett svep).
Sedan gick det väl ett halvår, det kom ingen krasch, börsen tickade på uppåt och mina obligationer tappade i värde. Visst, vetskapen finns ju att det nominella beloppet kommer att utbetalas vid förfallodagen (om 5 år i de flesta fall), och räntorna kom ju in titt som tätt. Men det var helt enkelt tråkigt, och många personer jag umgicks med under den här perioden gjorde fina vinster på sina innehav så känslorna tog vid och jag började sälja av obligationsinnehaven  med förlust och köpte istället på mig förhoppningsaktier och gick med i ett stort antal IPOer (börsintroduktioner). Ofta med stora belopp (25-50k) i ett svep.Jag började även experimentera med att handla olika certifikat med 3,4,5x hävstång. Efter att ha bränt nära på 50 000 kronor på en dag i ett x5 bull cert som jag inte kunde komma ur så har jag åtminstone för alltid lämnat det äventyret, en insikt rikare, ekonomiskt mycket fattigare.

Tanken med obligationer är att det är stabila tillgångar som ger en fast avkastning över tid och sedan återbetalas i fullo. Tji fick jag. Visserligen kliade det i fingrarna när man i våras kunde köpa detta papper för 65kr, vilket då till innehavaren utdelar löpande ränta om 11,5% per år samt vid återbetalning 2022 ger 35% i återköpsvinst. Men å andra sidan så gick ju i princip valfri aktie upp med minst lika mycket från botten fram till årsskiftet. Det är detta som kallas att korrelationen går mot 1, dvs allt går åt samma håll vare sig det är aktier, obligationer eller guld.

En obligation som jag turligt nog helt hade avyttrat vid årsskiftet 2019. Då hade jag aldrig kunnat gissa att en pandemi lite drygt ett år senare skulle få bolaget i konkurs. Här riskerade jag alltså hela investerade beloppet för omkring 5% i årlig ränta.

Vad jag lärt mig och hur jag investerar nu och framöver

Det dröjde till mitten av 2019 innan jag gav upp tanken på snabba pengar genom att investera i olönsamma, okända bolag med en förhoppning om att pricka en "ten-bagger" (en aktie som går upp med 1000% eller mer). Numera är min strategi att vikta över till stabila bolag, helst med utdelning (tänk OMX30) och indexfonder, både globala och lokala.

Jag har kvar ganska många småaktier och en del biotech, men tanken är att försöka avyttra dessa allt eftersom.

Sedan 2017 har jag bara nått upp till halva utvecklingen som OMXS30GI gjort, så jag har till slut landat i att nej, jag kommer nog inte kunna slå index på sikt. Om vi tittar sedan jag startade mitt Avanza-konto så ser det ut såhär:

Jag kan bevisligen inte slå index, så varför fortsätta försöka och halka efter ännu mer?
 
Det har varit en lärorik resa för mig, och jag har fortsatt ofantligt mycket kvar att lära. Men för min egen ekonomis skull så är det bäst att låta proffsen sköta investeringarna, eller snarare, investera i breda indexfonder. Den gamla finansjargongen "Håll käften och köp Investor", är vad jag skulle ha lyssnat på från första början. Jag hoppas att min insikt, som tog tolv år att nå, och många hundra tusen i direkt förlust, samt ett par miljoner i missad värdeökning kan hjälpa några därute att satsa på rätt kort från början, och slippa göra de misstag som jag gjort under min investeringsresa.
 
Publicerat: 2021-01-08

1 kommentar:

  1. Har inte sett din blogg förr men lägger till den nu!
    Du har verkligen varit med länge på börsen även om det var skralt med aktivitet under många år. Snacka om volatil resa dock! :-)

    SvaraRadera