Vad det kostar att leva (upd 2024)

Vägen till ekonomisk frihet går för de allra flesta inte genom de stora inkomsterna, utan de små utgifterna. 


 
Här redogör jag för vilka fasta kostnader och utgifter jag har samt hur jag har lyckats göra mig av med en hel del onödiga utgifter. Ska nämnas att förutsättningarna jag lever under är att jag är sambo och att vi saknar barn. Vi bor i villa med äganderätt med ca 50% belåning.

Bakgrund

En viktig del för de allra flesta av oss som inte har miljonarv eller miljonlöner i att kunna nå ekonomisk frihet är att på allvar se över sina utgifter. Vad går pengarna till, tillför det stadigvarande mervärde till min tillvaro, går det att hitta billigare lösningar, behöver jag verkligen ha och uppleva allt det där?

För lite drygt ett år sedan (början av 2020) då jag bestämde mig för att sträva mot att nå ekonomisk frihet så såg jag över samtliga mina fasta kostnader och utgifter. Där och då skapade jag också ett budgetdokument och har sedan dess kunnat hålla koll på varenda krona som går ut och in i min ekonomi (sammanställs i början av året varje år, så inget jag sitter och pillar med regelbundet).

Nuvarande fasta och återkommande utgifter och kostnader (uppdaterat 2024)

Jag har gått igenom mina kontoutdrag för 2023 och sammanställt alla utgifter. Om jag kategoriserar utgifterna väldigt brett så fördelar sig utgifterna enligt nedan grafer. Värt att notera är att jag är sambo och att många utgifter därför delas lika mellan oss två. Alla siffror jag redovisar är MIN andel av kostnaderna. I nedan kategorier så är boende, bil och mat de utgiftsposter som vi delar lika på. Hade jag bott själv hade därför dessa tre kategorier dubblerats i storlek (rimligtvis hade väl inte matkostnaden dubblerats dock, men vem vet, man kanske hade börjat tröstäta). I kategorin "Mat (hemma)" ingår allt man kan köpa på exempelvis ICA Maxi, dvs inte bara ätbara ting samt även inköp från fiskbutik, glassbil osv, men ej hämtmat/foodora och liknande.

Utgifter som andel av inkommen lön. Siffrorna är ganska exakt likadana som från föregående år, trots kraftigt ökade levnadskostnader (se längre ner). Men detta har kunnat vägas upp av högre inkomst (löner).

 

Nedan bild är en jämförelse på alla mina utgifter jämfört med föregående år (2022) samt procentuell differens.

 


Nedan är den faktiska utgiften för alla kategorier. Gul stapel (längst till höger) är för 2023. Påminnelse om att följande kategorier delas med min partner, dvs allt som visas nedan är MIN andel, så följande poster hade varit dubbelt så höga om jag stått för notan själv: Bolån, Livsmedel, Bil, El, HUS, Husförsäkring, Fastighetsavgift, VA/Sop, Bredband.


Bolånekostnaden har tagit ett skutt, ca 2500kr/mån extra. Endast marginell ökning på livsmedelssidan. Synbart högre bilkostnad på grund av ökad finansieringskostnad. I kostnaden har jag valt att ej inkludera bränslekostnaden (el, så den går under elkostnaden då vi aldrig laddat publikt), men hade jag gjort det så uppgår den till 740kr (min andel). Vi körde 620 mil under året. Kostnaden för el har minskat ganska rejält, primärt tack vare att staten gav oss (såsom alla andra) ett elstöd på för oss totalt 16 802 kr. Trots en trasig luftvärmepump samt byte av ventiler så sjönk underhållskostnaden för huset. Vi har varit på betydligt fler konserter, event och tillställningar under året så nöjesposten har gått upp rejält, trots att vi bara tog hämtmat två gånger under hela året (men desto fler restaurangbesök). Digitala nöjen var framförallt att jag köpt en mängd dataspel under året. Och ökade lunchkostnader är på grund av jobbytet.


 KATEGORIFÖRKLARINGAR till ovan bild:

Elkostnaden sticker kanske ut i mångas ögon, men vi har ett relativt stort eluppvärmt hus (luftvärmepumpar och elelement) och i Sverige betalar man ju dessutom moms på energiskatten, så inte mycket att göra åt saken, vi har dock f.n. fast pris. I kategorin "Livsmedel" ingår produkter man kan köpa på typ ICA Maxi samt bär,frukt,fisk och annat från specialbutiker. BIL inkluderar alla kostnader för bilen (exkl. värdeminskning, som inte är aktuellt då vi nu leasar en bil) dvs: försäkring, skatt, service, besiktning, ej drivmedel, tvätt och trängselavgift samt däckskifte (ja, jag är lat). I kategorin "Övrigt" ingår alla övriga köp såsom kläder, prylar, men även kostnad för exempelvis bankkort (debit).  "Digitala nöjen och tfn." utgörs av: TV/Dataspel, streamingtjänster och telefonabonnemang. 

"Hustillbehör & underhåll" inkluderar inköp av fast inventarie, trädgårdsinventarie samt eventuella förbättringar. T.ex kan det vara nytt kylskåp, ny FTX-ventilation, ny värmepump, nya fasta möbler, ny gräsklippare, målarfärg, träningsutrustning, jord till växthuset, sotning osv. Jag har valt att periodisera 75% av årets investerings-inköp på 15 år samt lägga 25% som årets direkta utgift. Som exempel var den faktiska utgiften i denna kategori; 15 887 kr (13 494kr år 2022, 48 222 kr år 2021, 34 654 kr år 2020 samt 49 693 kr år 2019). Vidare återförs varje års periodisering så den här posten kommer öka år för år fram till femton års periodiseringar inkluderas, även om faktiska utgifterna skulle vara noll kronor ett enskilt år. Posten "Public service" är det som tidigare kallades TV-avgiften, och är något man faktiskt slipper om man inte har en förvärvsinkomst (en lön). Begravningsavgiften på ungefär lika mycket kommer man dock aldrig ifrån.


Levnadskostnad (uppdaterad 2024)

Det kostar mig lite drygt 22 500 kr/månad (år 2022 var siffran 18 400kr, år 2021 19 000kr, år 2020 16 000kr, år 2019 18 000kr) att leva så som jag gör idag, all-inclusive. Däri inkluderas även amortering på bolånet om ca 2 700kr/mån. Summan tar också ej hänsyn till eventuell återbäring genom ränteavdrag utan räknar på faktiskt kassaflöde. För att bli fri enligt 4%-regeln så behöver jag således ett kapital på omkring 6 750 000 (år 2022 behövdes 5,8M, år 2020 hade det räckt med 4,8M). Jag noterar således att min levnadskostnad under det senaste året ökat i en takt som gör att jag behöver ytterligare en miljon i kapital för FIRE, och sett på tre år har det ökat med två miljoner. Jag måste försöka bryta denna trend.

Målet om 52 dagar

Då året bjudit på högre lön så ligger även målet om att kunna vara ledig 52 fredagar per år längre bort. Jag beräknar nu det kostar omkring 100 000kr/år netto (utan hänsyn till förlorad pensionsinsättning) att vara ledig varje fredag. Årets utdelning från portföljen var 65 000 kr, och skatten på runt 12k kr, så jag behöver näst intill dubbla utdelningen för att kunna nå detta delmålet mot FIRE.


Avslutning

Jag vet att jag hade kunnat kapa mina utgifter ytterligare genom att skippa alkoholen, sluta spela på onlinecasino, säga upp streamingtjänster, nedgradera bredbandet (idag har vi 500/500Mbit) och framförallt börja ta med matlåda till jobbet. Men jag känner att på den här nivån trivs jag med livet, och det är ju ändå det som är meningen med att vara ekonomiskt fri.

Hur ser dina kostnader ut? Vad har du för sparkvot? Vad hade du kunnat skära ner på ytterligare?

Ursprungligen publicerat: 2021-01-08
Uppdaterat: 2024-01-03




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar