lördag 08 2021

Att hålla aktier, reella och fiktiva förluster samt irrationella val

Tittar man på börsen generellt så kan man skönja ett otvetydigt mönster, på sikt går det alltid upp. Som investerare gör man därför ofta klokt i att när man väl gått in, sitta kvar på sin investering för evigt. Även om detta historiskt har gällt för börsen som helhet så kommer det ju såklart alltid finnas aktier där detta INTE är sant. Bolag går ju faktiskt hela tiden i konkurs, eller tvingas till nyemission efter nyemission för att hålla verksamheten flytande. 

I det här inlägget tänkte jag visa på några investeringar jag gjort där jag frångått den här regeln och vad det kostat mig i missade vinster men även visa på några exempel på undantag som bekräftar regeln, alltså investeringar där jag trots att jag varit passiv, ändå förlorat stort. 
Detta blir ett lite deppigt inlägg, men kanske någon finner det informativt trots allt.
 

Investeringar där jag borde hållit ut längre 

Galenskapen

Omkring april, 2017, så hade börsen gått starkt under en period, och jag fick för mig att en krasch var nära förestående. Jag valde då att sälja många av mina bästa innehav och nedan är en liten redogörelse för några av dessa.
 
Det första exemplet är Powercell.
Här gick jag in redan 2015 med ett gav på 4,6kr. Antal 5037st. Anledningen till investeringen var att jag trodde stenhårt på vätgasdrivna båtar, bussar, flygplan, telemaster, reservaggregat osv. Aktiekursen gick upp ganska kraftigt första året, men sedan hände inte så mycket följande år och affärer lös med sin frånvaro. Då kursen återigen började stiga, mot mitten av 2017, samtidigt som jag var säker på att börsen skulle krascha så kände jag mig helt enkelt nöjd med en nästan 800%-ig utveckling och sålde rubbet på 34,5kr.
Ekonomiskt ett helt fel beslut som ni kan se på grafen. Hade jag istället väntat ytterligare fyra år och sålt på toppen så hade jag tjänat över 2,1 miljoner kronor.

Vad gjorde jag för pengarna då? Jo, köpte obligationer till 7,5% årlig ränta :).


Nästa exempel är Advanced Micro Devices (AMD).
Inträde i början av februari 2015, till pris om $3. Jag tyckte helt enkelt att de var oförtjänt nedtryckta och hade varit så under en längre tid. Visst, Intel vad ohotad etta men konsolmarknaden och budgetsegmentet var AMDs marknad och de hade en helt nu CPU på G som återigen skulle kunna utmana Intel, de kallade den "Ryzen".
Processorn blev ju en succé, speciellt senare iterationer, men jag var alldeles för het på gröten och sålde ut mig strax efter 100% i vinst. Försäljningen var inte rationell på något vis utan som synes så sammanföll den med övriga försäljningar kring samma tidpunkt. Allt grundade sig på att jag "kände på mig" att börsen som helhet skulle vända ner, så därför sålde jag av mina bästa investeringar.
 
Hade jag behållit aktierna och sålt på toppen fyra år senare så hade det inbringat omkring 650 k kronor.

 Näst på tur är Hexatronic.
Inhandlades i november 2015 till priset 13,5 kr. Bolaget hade tappat nästan 50% av värdet från året innan men visade nu återigen starka siffror, och utbyggnaden av IT-infrastruktur runt om i världen fortsätter ju än idag så det var ett givet köp.

Det här var en del av min "crazy Ivan" när jag trodde att toppen var nådd. Såldes samma dag som innehavet i Powercell samt många andra topp-innehav i portföljen. Hade jag behållit aktierna så hade de varit värde omkring 200k kr mer än vad jag fick när jag sålde dem.

Vi fortsätter resan med Mycronic. Detta var vid tiden ett av mina favoritbolag då de tillverkar en väldigt nischad produkt som de nästan har monopol på och som är starkt efterfrågad av världens digitala paneltillverkare. Majoriteten av posten inköpt redan i början av 2014 till omkring 18kr. Rubbet avyttrades till 92kr i maj 2017.

Hade jag behållit och sålt allt idag så hade det inbringat 130k kr mer än vad jag fick då.

Nästa är Note, som införskaffades i början av 2015 till 9kr. Jag kände inte alls till bolaget vid tiden för inköp utan just den här investeringen gjordes genom att jag sorterade small-capefter lägst P/E och Note låg i topp fem på listan. Jag gillar elektronik (vilket de tillverkar) så det fick bli köp. Såldes som det mesta av under 2017, utan egentlig anledning.

Hade jag haft kvar allt och sålt idag så hade jag fått omkring 210k kr mer än jag fick då.

Övriga felsälj

Det var inte bara under 2017 som jag sålde av aktier i fel tid, utan tänkte även visa två exempel från senare tid.
 
Först ut är Peptonic, som idag är ett bolag som säljer produkter inom kvinnohälsa. Då var det mer nischat mot att sälja fuktkräm för vaginor. Hade haft bolaget på span sedan flera år tillbaka och i samband med misslyckade medicinska studier så rasade bolaget med 90% något halvår tidigare. Nu hade man dock stakat ut en ny väg framåt, man skulle sälja produkten som en receptfri kräm istället. Även om man inte kunde påvisa medicinsk effekt så fanns där ändå en effekt, så ja receptfritt öppnar ju ännu fler dörrar tänkte jag och tog position.

Det blev i princip en nollsummeaffär. Två års väntan var tydligen för lite, hade jag bara hållit ut något år längre så hade det kunnat bli en bra affär.

Sist ut i exemplen om förtida försäljning har vi Atomera. Ett bolag jag gick in i under 2017. Det var ett ganska nypublicerat bolag på Amerikanska börsen som har en patenterad teknik för att förbättra prestandan i microchips (processorer). En genomsnittlig köpkurs på omkring $3,8. Men efter att ha varit ägare i tre år, utan några större affärsmässiga genombrott i företaget och en glidande kurs så tryckte jag på säljknappen på väg hem från jobbet en eftermiddag, där ungefär en månad före Coronakraschen. Säljkurs $5,15, så var iaf lite glad att jag åtminstone inte gått back. Att aktien nästan exakt på dagen ett år senare skulle stå i nästan $50 hade jag ju aldrig kunnat drömma om.

Ponera att jag hade sålt på toppen, $47. Jag hade då tjänat 330k kr.
 

Det är dock inte alltid rätt strategi att inte sälja

Jag har nu visat några exempel från min depå där jag sålt alldeles för tidigt, antingen för att jag varit otålig på att kursen legat och skvalpat, för att jag trott mig vara ett orakel eller bara för att jag varit nöjd med den procentuella utvecklingen och velat "casha in" hela vinsten.
Nedan följer några exempel på då jag suttit på aktier länge, men trots det fått negativ utveckling.
 
Först ut är Starbreeze, som är ett spelbolag (alltså nöjesspel man spelar på dator/tv/telefon, inte casinospel). De hade vid tiden för första inköp en mycket bred spelportfölj med flera toppsäljare samt en gren som utvecklade VR-utrustning och ett VR-upplevelsecentrum i Dubai. Framtiden såg mycket ljus ut. Första köpet gjordes i mitten av 2014, till priset strax under 3kr. Man gjorde dock en del felsatsningar, växte osunt mycket på personalsidan och la i princip all vinst och mer därtill på VR-projektet. Man fick licens för och började utveckla ett spel som skulle utspela sig i "The Walking dead"-universumet (för er som missat den TV-serien så rekommenderas den starkt, åtminstone de första fyra säsongerna). Utvecklingen av detta spelet kostade dock enorma summor och man sålde av inkomstbringande spel och licenser för att fortsätta bekosta spektaklet och för att marknadsföra spelet. Strax innan spelsläpp så tog aktiekursen ett glädjeskutt och då var man iaf smart nog att sälja av en del av innehavet, men några vinflaskor senare, med dumheten tillbaka så började jag köpa på vägen ner. Spelet blev som de flesta säkert kan ana en flopp och bolaget sattes i rekonstruktion. Hela innehavet såldes till kursen 1,94 efter ett glädjeskutt då det stod klart att bolaget skulle klara sig från en konkurs.

Sist ut i detta inlägg är ett av mina längsta innehav och det som jag trott på in i det sista. Det gäller Follicum. Ett bolag som kom till börsen i början av 2015. Ett biotechbolag som då hade en peptid som visat god effekt mot håravfall och som hämmare för hårväxt. Det var framförallt potentialen att med en kräm kunna bli av med oönskad hårväxt som jag såg potentialen i. Visst, de var i fas1, så långt kvar till produkt men jag köpte in mig med en "liten" post om 20k kr (var väl det som var över från lönen just den månaden).

Men den lilla harmlösa investeringen växte med åren då de gjorde totalt sex stycken nyemissioner under fem år (som jag deltog i, osäker på om det var fler men där jag avstod). Och varje nyemission var ju i många fall en brutal sådan med ibland 100% utspädning så investeringen på strax under 20k kronor blev med åren 90 000 kronor. Med lite uppgång senaste året så var värdet på investeringen omkring 250 000 kronor den femte maj i år. Den säljprick som syns i grafen nedan var bara ca 5% av innehavet som jag avyttrade för att få loss några tusenlappar för att komma under belåningsgraden för 2% då ett annat innehav hade sjunkit.

Hursom, det väntades resultat från FAS2 i hårstudien vilken dag som helst nu. Företaget hade för bara några veckor sedan anställt en ny VD, ledningen uttryckte stor självsäkerhet kring studien och man skulle deltaga i ett seminarium om "kommersialisering av läkemedel". Så de mörka molnen på himlen kändes väldigt avlägsna.


Så kom resultatet, och vilket resultat det var, ingen signifikant effekt på produkten.

Från omkring 230k kr i värde ner till 77k. I princip ett års fasta utgifter för boende och basic living utraderat på en dag.

Efter sex år i bolaget och med en reell förlust om 81 000 kronor så tackar jag för mig. Ibland lönar det sig inte att ligga länge i ett bolag. Visst, det här var ju ett förhoppningsbolag redan från start, vilket är en viktig parameter i sammanhanget. Med det sagt så kan även bolag med stadiga intäkter ändå prestera noll eller negativt över tid, så vid stockpicking kan man inte lita på att tid i en aktie alltid kommer betala sig. Är man indexinvesterad vill jag dock hävda att det över en längre tidsperiod (15+ år) nästan garanterat kommer vara klokt att ligga kvar oavsett vad som händer.


Summering

Om jag bara hade struntat i att trycka på säljknappen vid de fem tillfällena 2017 (de första fem exemplen) så hade jag idag haft över tre miljoner kronor i högre portföljvärde. Jag har inte orkat räkna ihop värdet av samtliga aktier som jag sålde 2017 och 2018 eller för den sakens skull ännu senare, men tittar jag på kurserna för samtliga bolag jag sålt då har de flesta gått upp med flera hundra procent sedan jag sålde dem, så totalt har jag nog gått miste om över fem miljoner kronor i ökat portföljvärde genom att sälja istället för att hålla.

Ni kanske tänker att jag genom att sälja mycket samtidigt har undvikit förluster? Nej, tyvärr är det inte så, utan jag har i princip bara sålt aktier som gått plus förutom de två jag visat här på slutet. Jag har fortfarande flera aktier i depån som ligger på -50%, -60% och -80% i utveckling.

Helt fel strategi, att sälja det som går bra och hålla det som går dåligt, jag vet, men det är svårt att ta det där steget att realisera en faktiskt förlust.
Det är givetvis nåt jag måste jobba på och vid varje månadsinsättning så slits jag mellan att investera i globala fonder, stabila bolag, eller det där lilla förhoppningsbolaget som ju KAN bli så bra, eller kanske fylla på lite i något av de dåliga innehaven, för nu är de ju så billiga... Det är en ständig kamp mellan två viljor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar