fredag 13 2024

Kostnad för bebis

 Första månaden med bebis är avklarad - vad har det kostat?

 


 Livet med nyfödd

Nu är det ungefär en månad sedan vår första bebis kom till världen, och jag kan ju börja med att bekräfta det som alla säger, nämligen att fritid och sömn nu är ett minne blott. Ungefär var tredje timme, dygnet runt så ska det matas, bytas blöja, försöka få ungen att sova, och sedan om man har tur så är det 1h (medan bebisen sover djupt) som man kan göra någonting annat. För tro inte att allt är frid och fröjd bara för att hon somnat, nejdå, hon låter gärna i sömnen och kan vakna när som helst av att blöjan behöver bytas, ont i magen, spya, mardröm, nappen är borta osv. Livet består numera i princip av bajsblöjor, bebiskräk och bebisskrik. Galet vad alla föräldrar utsätter sig för, men man får väl hoppas att det är värt det i slutändan. Det finns trots allt vissa mysiga stunder, men jösses vilket åtagande det är, både fysiskt och mentalt.

Nu är det ju inte jag som är föräldraledig, utan det är frun, men då jag jobbar hemma 80% av tiden så går det inte att undgå bebisvardagen. Sedan har vi delat upp det så att jag sköter dygnets två sista matningar, som är mellan 20-01. Har man tur så sover hon sedan till tre halv fyra, så frun får sina timmars sammanhängande sömn.

Initiala och återkommande kostnader

Det finns vissa saker som man bara måste ha när man ska ha en nyfödd i huset. Det är exempelvis en säng som den kan sova i, lite bebiskläder, handdukar, plädar, skötbord, balja (att bada den i) och såklart en vagn, med tillhörande bilstol.
Vi skaffade en begagnad vagn för 2000 kr och då ingick både ligg, sitt och bilbarnstol. Tyvärr gick ett av däcken sönder så jag fick införskaffa nya däck till en ytterligare kostnad om 600kr.
Barnsäng köpte vi på marketplace för 350kr. Badbalja och bärsele fick vi för 35kr på loppis. Skötbord, filtar, handdukar osv blev det från IKEA för runt 400kr.

Sedan behövs det lite kläder och så kallade dreglisar. Köpte nytt för runt 450kr, vilket motsvarar omkring fyra plagg och lika många dreglisar. Sedan har vi fått en drös av begagnade och nya klädgrejer från familj och vänner, så där behövs nog inget nytt införskaffas åtminstone till nästa sommar. Vi fick även babymonitor, och lite babylampor (som man kan ha vid sängen så man inte behöver tända taklampan mitt i natten).

Tiden på sjukhus kostade lite pengar. Vi låg inne i sex nätter och matkostnaden tar jag inte med då man ju måste äta mat oavsett, men parkering samt patientavgift gick på totalt 1500 kr. Förlorad inkomst (tog ut tio dagar som man har rätt till från Försäkringskassan) tar jag inte heller med, men för referens så rör det sig om runt 8000kr (efter skatt) som jag förlorar (finns ett maxtak i föräldraförsäkringen som jag slår i).

Ytterligare grej som man måste ha är nappflaska och nappar. Det gick på runt 250kr.

Vi kom tre veckor in på äventyret på att det var himla omständligt att få till rätt temperatur på mjölkersättningen med kastrull, så vi införskaffade en ny vattenkokare (gamla var 20 år gammal, med endast on/off knapp som funktion) med inställbar temperatur. Ingen necessity, men en EXTREM komforthöjare för oss, den gick på 900kr. Och är ju iof något man kan använda till tebrygd och liknande, men tar med den ändå på grund av att vi inte hade införskaffat den om vi inte fått bebisen.

Så man kan summera Startkostnad för bebis till runt 7 000 kr, om man ser till att köpa begagnat och har vänner och familj som kommer med gåvor.

Löpande kostnader

Startkostnaden är ju en sak, mer intressant blir ju de löpande kostnaderna. Här snackar vi essentiella förbrukningsvaror såsom pappersservetter, våtservetter, blöjor, babysemp (ersättning man ger när man inte orkar/kan amma), lite babyolja. Ja det är väl i princip det som krävs för att hålla igång en liten människa utan att komplicera till det (finns ju de som håller på med tygblöjor, men verkligheten är att man kan behöva byta blöja fyra-fem gånger inom loppet av 45 minuter, så hur man rent organisatoriskt och praktiskt fixar detta med tygblöjor lämnar jag åt de självplågande extremister som väljer den vägen). Summan för dessa förbrukningsvaror första månaden landar på 1200kr. Dvs, nästan exakt den summan som barnbidraget är på (1250kr). Det dyraste är utan tvekan blöjor, och det står väl för runt 75% av totalkostnaden. Kanske kan man spara några kronor genom att köpa billigare blöjor, men man vill ju ha det bästa till sin bebis, så det har än så länge bara blivit "premiumblöjor" (dvs Pampers och Libero, snarare än Garant eller ICA Basic).

Portföljen och barnspar

Portföljen har i princip legat still värdemässigt senaste par månaderna, eller till och med minskat något, men inga större förändringar. 

Tanken var att starta upp ett barnspar till nykomlingen men iomed en del årsfakturor samt minskad inkomst nästa lön så får det vänta. Tänker att någon månad hit eller dit spelar knappast någon roll. Sedan ska vi nog försöka sätta av hela barnbidraget till barnsparet. Förhoppningsvis blir det ett bra startkapital till en lägenhet eller liknande om tjugo år.

1 kommentar:

  1. Stort grattis!
    Det blir bättre sömn med tiden :-) Kämpa på och hitta ett sätt som funkar för er! Ja, det behöver inte vara särskilt dyrt med bebis/små barn. Med tiden blir det dock lite dyrare.

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera