lördag 19 2022

Diversifiering hjälper inte

 Det går bara ner och ner

Börsen har verkligen varit brutal i år för mig och många andra av oss därute. Under årets första sex veckor har jag lyckats med konststycket att sälja av omkring 200 000 kr i SBB D (hela positionen) som istället investerades i Facebook (Meta), Netflix, Roblox, Google (Alphabet) och Microsoft. Tanken var att få in en direkt exponering mot tech, vilket jag stått utanför (utom indirekt genom fondinnehav), och FAANG, eller kanske snarare NAAAM (Netflix, Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms) kan ju inte slå fel. Alla bolag hade ju tappat en del så det kändes som en bra entry point. Kan ju såhär efteråt säga att det inte gått särskilt bra då jag prickade in historiskt stora nedgångar i Facebook, Roblox och Netflix. Så gick det med det.

Under årets första två månader har jag även för överbliven lön handlat SSAB, Kinnevik, Readly, MTG och Activision. SSAB-investeringen är väl ungefär oförändrad, medan Kinnevik och Readly kraschat totalt. Activision köpte jag någon vecka före MSFT-budet så den är iaf upp en 25% och även MTG ligger väl också däromkring efter nyheten att de säljer anledningen till att jag köpte dem (E-sportsdelen), men det är en klen tröst i sammanhanget då det var ganska små poster i pengar räknat.

Hur pengarna från bilförsäljningen har investerats

Jag sålde ju min 11 år gamla bil och fick in 40k kr på kontot. För detta köptes en Amazon-aktie samt ytterligare några Microsoft-aktier. Även detta ligger såklart på minus sedan inköp. 

Jag kan glädja mig åt att jag nu äger aktier i fyra av FAANG-bolagen men finner en viss ironi i att jag lyckades köpa alla bolag utom det som ju klarat sig bäst i år, Apple.

Det här med diversifiering

Jag har 88 "produkter" i min Avanza-portfölj och av dessa är åtta stycken fonder, resten är aktier. Så det bör nog klassas som en hyfsat diversifierad portfölj. Nu har jag visserligen varit relativt tungt viktad mot biotech historiskt, men iomed  över 50% nedgång inom sektorn förra året och nu i år så återfinns nog första biotech-aktien på plats 10 eller liknande bland mina innehav (mot att ha varit #1-7 i början av 2020). Och med de amerikanska techaktierna samt SSAB så är branschspridningen näst intill komplett. Trots detta är portföljen ändå -10% från årsskiftet, vilket alltså är en procentenhet sämre än OMX30. Och hade man varit 100% diversifierad mot svenska börsen (OMXSPI) så hade man haft en nedgång i portföljen på nästan 15% för året.

Min slutsats blir att diversifiering möjligtvis är rationellt när börsen går upp, för att undvika enskilda smällar, men när det går ner, då går ALLT ner och diversifiering hjälper nada.


Nu tar jag en paus från börsen

Nu är jag såpass less på börsen och mig själv (med min förmåga att pricka in förlorarna) att jag tänker avstå att logga in på kontot förrän tidigast i april någon gång, efter att många av vårens utdelningar rasslat in. Fram till dess tänker jag inte sätta in en enda krona utan nu tänker jag bränna sparkvoten på vin, choklad och god mat istället. Det känns som bättre valuta för pengarna just nu.

Visserligen är det väldigt mycket som ser väldigt billigt ut, såsom Investor, Storytel, Nibe, Ericsson, Sinch, SBB osv. Men jag väntar hellre tills Ryssland dragit tillbaka alla sina styrkor och Q1 rapporterna visar goda siffror tills jag investerar mer än att bottenfiska i grumligt vatten och bli dragen ner i sjön för att det var en haj som tog betet.

Avslutar med något positivt, och det är att vi är supernöjda med nya elbilen. Kommer aldrig någonsin gå tillbaka till en bil med förbränningsmotor. Nästan så man blir lite nostalgisk över att jag aldrig någonsin igen kommer köra in bilen bredvid en bensinpump för att sedan utföra påfyllnadsritualen... Nu har vi visserligen inte gjort någon långresa ännu så det kan finnas fog för att jag får återkomma med hur det fungerar att "tanka" el vid långfärd och om den begränsade räckvidden (är ju bara halva kapaciteten av en Tesla S) kommer utgöra fog för svordomar.

1 kommentar:

  1. Otur med köpen på kort sikt, men det lönar sig nog i längden!
    En "investering" i njutning/vardagslyx sitter aldrig fel!
    /Arbetsplanen

    SvaraRadera